Skogerveien_Helleristning

Tollboden, Åskollen og Austad

Kystkultur, helleristninger og praktgårder ser du på denne turen.

Turen starter ved Drammen jernbanestasjon på Strømsø torg. Følg skiltet sykkelrute mot Rundtom. Du krysser under Strømsøbrua og følger sykkelveien langs Gyldenløve brygge. Videre under motorveibrua og på sykkelvei forbi Tollboden.

Fortsett på sykkelveien til Rundtom, hvor du svinger til venstre i Havnegata. Videre i Skippergata, videre i Svelvikveien. Fra Hans Tordsens gate til Pålbakken er Svelvikveien smal med tidvis mye trafikk; noen vil nok foretrekke å sykle på fortauet.

Ta opp den bratte Pålbakken og videre på turvei fram til helle-ristningsfeltet på Åskollen, hugget inn i svaberget for ca. 6500 år siden.

Videre gjennom Åskollen idrettspark fram til Åskollen skole, hvor du tar opp til Norbyveien og følger denne til venstre (mot sør).

Ta til høyre inn Eikveien noen hundre meter, og så på turvei til høyre like etter Norsk Scania AS. Turveien følges ned mot Esso-stasjonen ved E18, videre gjennom undergangen og et stykke til venstre før du kommer ned til Kobbervikdalen. Ta til høyre i Kobbervikdalen (mot nord), under E18 og videre på sykkelveien langs Holmestrandveien.

Like før Brandengen skole tar du til venstre i Spinnerigata, til venstre i Verven, og så til høyre i Wærners gate. Videre opp Kleivene, over Vestfoldbanen og til høyre i Markusveien.

Ta en avstikker opp til hellerist-ningsfeltet i Skogerveien 8. Veideristningene skulle bringe jaktlykke, og regnes blant de fineste i Norge.

Fortsett i Markusveien og Styrmoes vei fram til Austad gård. Hoved-bygningen er fra 1813 og ble bygd som sommerbolig for jernverkseier Peder von Cappelen. Den regnes som en av landets flotteste residensbygninger. De hvite søylene er støpt av jern på Eidsfoss jernverk. Parken er bevart og gir flott utsyn over byen. Austad gård tilhører i dag Drammens Museum.

Austad gård i Drammen
Austad gård i Drammen

Gjennom friområdet Bikkjestykket kommer du ned til Marienlyst stadion. Ta undergangen under jernbanen, gjennom idretts-anleggene og forbi Drammensbadet til Drammens Museum (Marienlyst gård). Den gamle lystgården er oppkalt etter kjøpmann Mallings hustru, og har siden 1911 rommet muséet. Parken er en oase midt i byen. I Lychepaviljongen er det kafé i museets åpningstider.

Undergangen i forlengelsen av Konnerudgata bringer deg tilbake til Strømsø Torg.

© Kartverket
© Kartverket
Startsted: Strømsø torg, Drammen
Lengde: 15 kilometer
Vanskelighetsgrad: ,
Underlag: ,
Type tur:
Må oppleves underveis: Helleristninger og praktgårder
Natur/omgivelser: Fjordutsikt, parkområder og eldre bybebyggelse..
Trafikk: I hovedsak sykkelveier og turveier samt lite trafikkerte boliggater. Vær oppmerksom i Svelvikveien.
Pluss: Avslutt med et bad i Drammensbadet; landets flotteste!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *