ring 3 gjennom marka 3-lav

”Ring 3” gjennom Nordmarka

Denne traseen kalles ofte Ring 3, etter en av hovedveiene i Oslo, fordi den brukes mye av treningssyklister i god fart.

Naturen underveis er vekslende med både åpne og mer lukkede skogspartier, men kanskje en viktigere årsak til at folk sykler akkurat her er serverings-mulighetene! Kaffe, kaker med mere finnes på Kikutstua ved Bjørnsjøen (fin uteplass om sommeren), og på Sørkedalen landhandel og kafé, rett etter man kommer ut på asfaltvei i Sørkedalen.

Turen fordrer normalt god sykkelform, for det er nesten 800 høydemeter som skal forseres underveis. Det er flere merkbare motbakker, både opp til Skjersjøen, videre opp fra nordenden av Skjersjøen, og fra Vestre Fyllingen opp til Glåmene.

Når man er kommet opp bakkene fra Bjørnholt i retning Fortjern, er mye gjort, og man får ganske enkel sykling mot Kikutstua.

ring 3 gjennom marka 2-lav

Avslutningen på turen er ganske lett, de siste 14 kilometerne fra Glåmene og ut gjennom Sørkedalen er det stort sett flatt eller utforbakke. Mye fint kulturlandskap i dalen, og som regel ganske beskjedent med biltrafikk inntil man passerer Bogstad gård.

Som naturopplevelse er det typisk Nordmarka-terreng man sykler i, på svingete grusveier mellom store grankledte åser, avbrutt av lysninger med hogstfelt, myrer eller innsjøer.

NB: Biltrafikk til de få bebodde stedene i marka kan forekomme, så følg med særlig i noen av nedoverbakkene med litt uoversiktlige svinger.

Tekst og foto: Øyvind Wold

© Kartverket
© Kartverket
Startsted: Sognsvann T-banestasjon, linje 6
Lengde: 36 kilometer
Vanskelighetsgrad:
Underlag: ,
Type tur: ,
Natur/omgivelser: Kulturlandskap, innsjøer
Trafikk: Noe biltrafikk i Sørke-dalen, avhengig av tidspunkt
Pluss: Flere serveringssteder. God og rask grusvei.
Andre opplysninger: Passer for sykkelvante barn fra 12-13 år

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *