Kraakeroy 1

Kråkerøy på langs

Kråkerøy på langs fra Fredrikstad sentrum til Tangen. Turen går gjennom fredelige boligområder og på g/s-vei og småveier. Muligheter for avstikkere til Kråkerøys rikholdige kyst med kiler, holmer og bademuligheter.

Start ved Stortorvet/gangbrua og fortsett over Værste-området med stadion, helsehus og ny nærings-utvikling og forbi de områdene hvor det fortsatt er maritim industri-virksomhet med store haller og den digre tørrdokka. På dette området jobbet det i sin tid 2500 mann med skipsbygging. Den gamle klokka på verkstedhallen er stanset på kl 16.15, da lød sirenen for arbeidsdagens opphør.

Videre over Glombo, åsryggen mot Vesterelva, hvor man har god utsikt til Fredrikstads vestlige havneutløp og kan se ned på resten av fortet på Huthholmen, kanonstillingene som skulle beskytte byen i dette innløpet.

Via havneområder, småveier og åkerlandskap passeres Rød, Enhus og Kråkerøy kirke (1911) og kirkegård. Underveis mulighet for avstikkere på fredelige gårdsveier til Kråkerøys mange viker og kiler, som Enhuskilen, Gytilen/Sandbukta og Bjørnevågkilen (fredet område med sjelden flora). Turen følger fv 108 og en gruslagt parallellvei til Femdal, herfra på g/s-vei til avkjøring til Tangen. Her på Kråkerøys sørligste odde er det badestrand og kiosk.

Kraakeroy 3 - 2

På veien tilbake kan man ta av til høyre ved Femdalkrysset mot Alshus og følge veien til Fuglevik og fv 108 igjen. På g/s-vei følges elven og havneområdet ved Nøkledypet fram til Isegran. Denne lille øya er fra gammelt av militært område med flåtebase for Tordenskiold og fort og bygninger fra 1700-tallet. Flotte lekeområder, maritimt senter med trebåtrestaurering, veteranbåthavn, urtehage og kafeteria.

Via Kråkerøybrua eller gangbrua er man tilbake i Fredrikstad sentrum.

© Kartverket
© Kartverket
Startsted: Stortorvet, Fredrikstad
Lengde: 22 kilometer
Vanskelighetsgrad: ,
Underlag: ,
Type tur:
Må oppleves underveis: Værste-området (FMV), Tangen med badestrand, muligheter for avstikkere til kiler og holmer.
Natur/omgivelser: Kystnatur og -kultur
Trafikk: Lokal trafikk, i hovedsak gang- og sykkelvei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *