hamar3

Skoletur Hamar – Blæstad

Denne sykkelturen går utenom de store ferdselsårene ut fra byen: Fra Høgskolen i Hedmark, avd. Hamar (tidligere lærerhøgskolen) til høgskolens avdeling på Blæstad i Vang.

Første interessante passering er Holset, en av de første av Vangs gårder som ga grunnlag for Hamar by.

En bør også stoppe på Disen, et sted som gir et godt overblikk over våtmarksområdet i Åkersvika og E6 som skjærer seg igjennom landskapet. Her er det ikke vanskelig å tenke seg hva videre vegutbygging vil gjøre med fuglereservatet.

Disen kulturverksted ligger her, og har fortsatt flere aktiviteter i huset, selv om Teater Innlandet har flyttet til det nye kulturhuset.

Deretter går turen videre over Midtstranda og krysser under E6, via Stranda og opp til Smørkollen. Området her hørte tidligere til Åker gård.

Her er Norges største gullfunn gjort. Åker var et maktsentrum for store deler av det østnorske innlandet fra slutten av folkevandringstiden og til ut 1000-tallet.

Videre sykler en i gatene oppkalt etter Harald Hardråde og Magnus den gode. Sannsynligvis var det her disse to møttes til forliksmøte i 1046 – for å dele makt og gull.

Så går turen opp den idylliske stien ved Finsalbekken. En sykler Finsalvegen mot det tidligere Vang Brænderi.

Fra Ry og Vangli går turen opp gutua til Blæstad. Her var det tidligere småbrukerskole og senere landbruksmaskinskole. Nå holder bl.a. en avdeling for Høgskolen i Hedmark til her. Så på denne turen er både start og slutt undervisningssteder med en spennende historie.

Selv om vi sykler utenom allfarvei er dette ikke noen ”offroad-tur”, men en lett tur som passer for alle som liker å sykle.

© Kartverket
© Kartverket
Startsted: Høgskolen i Hedmark, avdeling Hamar
Lengde: 9 kilometer én vei
Vanskelighetsgrad: ,
Underlag: ,
Type tur:
Må oppleves underveis: Våtmarksområdet i Åkersvika.
Natur/omgivelser: Fra bykjerne via boligfelt til kulturlandskap.
Trafikk: Stort sett veldig lite trafikk: En del av turen går på stier eller sykkel- veier, noe på vanlig bygdevei.
Pluss: Variert med mange opplevelser.
Andre opplysninger: Muligheter for flere andre ruter tilbake til start.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *